HK201216 252

Dit zijn de Nederlandse spelers op de Australian Open

Het kwalificatietoernooi is gespeeld. De reis naar Australië is achter de rug. De spelers zitten in quarantaine op hun hotelkamer in Melbourne.

De Australian Open zou normaal gesproken op 18 januari beginnen, maar de start is door alle corona maatregelen met drie weken uitgesteld. De eerste bal wordt op 8 februari geslagen.

Het eerste Grand Slamtoernooi van het jaar telt in totaal vijf Nederlandse speelsters en zes spelers in de hoofdschema’s van de diverse disciplines. Onder wie twee voormalig kampioenen en één oud-finalist.

Een overzicht van de Nederlandse spelers op de Australian Open van 2021.

Arantxa Rus
Bij absentie van Kiki Bertens (herstellende van een operatie aan de achillespees) is Arantxa Rus de Nederlandse troef in het vrouwenenkelspel. De nummer 74 van de wereld deed vijf keer eerder mee in het hoofdtoernooi. Haar beste resultaat behaalde de dertigjarige Rus in 2011 en 2020. Beide keren wist ze de tweede ronde van het enkelspel te bereiken.

Demi Schuurs
Dubbelspecialiste Demi Schuurs begint volgende maand aan haar zesde Australian Open. Aan de zijde van Nicole Melichar gaat ze proberen haar beste resultaat van een tweede ronde, die ze vorig jaar met Kveta Peschke behaalde, te verbeteren. De 27-jarige Schuurs bezet op het moment de 12de positie op de wereldranglijst.

Rosalie van der Hoek
Rosalie van der Hoek maakt dit jaar haar debuut bij de Australian Open. Dit doet ze aan de zijde van Peschke, de Tsjechische is de voormalige partner van Schuurs. Een goed resultaat Down Under moet Van der Hoek binnen de top100 brengen. Momenteel is ze terug te vinden op plek 116.

Diede de Groot
Rolstoeltennisster Diede de Groot is de meest succesvolle speelster in dit overzicht. De mondiale nummer één in het rolstoeltennis kwam in Melbourne vier keer eerder in actie en schreef zowel in 2018 als in 2019 de Australian Open op haar naam. Twee jaar geleden was ze ook de sterkste in het dubbelspel.

Aniek van Koot
Ervaren rot Aniek van Koot staat voor haar vijftiende deelname aan het Happy Slam. De dertigjarige linkshandige rolstoeltennisster won in 2013 de enkelspeltitel.

Botic van de Zandschulp
De enige deelnemer in het mannenenkelspel is vooralsnog Botic van de Zandschulp. De 25-jarige Veenendaler kwalificeerde zich in Doha voor de eerste keer voor een Grand Slamtoernooi. De blijdschap van het bereiken van deze mijlpaal zal voor Van de Zandschulp snel zijn overgegaan in teleurstelling. Zijn voorbereiding is namelijk niet optimaal, want Van de Zandschulp zat in een vliegtuig waar ook een besmet persoon zich in bevond. Dat betekent dat alle medepassagiers veertien dagen harde quarantaine op hun hotelkamer moeten ondergaan. Voorlopig geen training dus voor de nationaal kampioen in aanloop naar zijn Grand Slamdebuut.

Robin Haase
Al elf keer nam Robin Haase deel aan het enkelspel van de Australian Open. Of daar een twaalfde optreden bijkomt is nog even afwachten voor de 33-jarige Hagenaar. Haase verloor de laatste kwalificatieronde en staat op de lijst van potentiële lucky losers. Dat betekent dat als er afzeggingen komen dat hij wellicht doorschuift naar het hoofdtoernooi. In het dubbelspel is Haase wel verzekerd van deelname. Hij doet mee met de Oostenrijker Oliver Marach. In 2013 bereikte Haase samen met Igor Sijsling op grandioze manier de eindstrijd.

Wesley Koolhof
De hoogst geplaatste landgenoot in het dubbelspel is Wesley Koolhof. De US Openfinalist van vorig jaar is de huidige nummer vijf op de ATP-ranglijst. Met zijn nieuwe partner Lukasz Kubot, die in 2014 de titel in Melbourne won, heeft hij een voormalig nummer één van de wereld naast zich.

Matwé Middelkoop
De voorbereiding van Matwé Middelkoop op de Australian Open is op zijn minst opvallend te noemen. Bij aankomst op het eerste ATP-toernooi van dit jaar testte hij positief op het coronavirus en moest hij op zijn hotelkamer in Antalya in quarantaine. Deelname in Melbourne stond op losse schroeven. Net op tijd kreeg hij toestemming om af te reizen. Eenmaal aangekomen in Australië bleek dat zijn partner Marcelo Arevalo in een vliegtuig zat waar een positief geval is geconstateerd en dat alle passagiers in harde lockdown moeten. Middelkoop kan hierdoor niet trainen met zijn dubbelpartner. Een andere trainingspartner wordt nog gezocht voor de 37-jarige dubbelspecialist uit Breda.

Sam Schröder
Sam Schröder is op Grand Slamniveau nog ongeslagen. De 21-jarige speler bleef bij zijn debuut op het hoogste niveau vorig jaar in New York ongeslagen in het onderdeel Quads. Dit jaar maakt hij zijn debuut in Australië.

Niels Vink
Junior Niels Vink doet in Melbourne voor het eerste mee bij de professionals van het rolstoeltennis. De voormalig nummer één van de internationale juniorenranglijst bij de Quads is de huidige nummer zes van de ranking.

De Australian Open wordt gehouden van 8 – 21 februari. Sofia Kenin en Novak Djokovic zijn de titelverdedigers in het enkelspel. De wedstrijden worden elke dag live uitgezonden via Eurosport en de Eurosport Player.

Klik hier voor meer informatie over de Australian Open.