Jacco Eltingh

'Tijd nu nog niet rijp voor demonstratietoernooi'

In verschillende landen worden of werden demonstratietoernooien georganiseerd voor de beste spelers van dat land met soms zelfs aanvulling van buitenlanders. In Nederland is het op dat vlak nog stil, wat het gerucht vooral op social media aanwakkert dat de KNLTB weleens de boot zou kunnen missen. Maar niets is minder waar volgens Technisch- en Commercieel Directeur Jacco Eltingh. ‘We snappen dat fans graag weer wedstrijden willen zien. Achter de schermen wordt al sinds eind april nagedacht over alternatieve wedstrijden, maar er zijn zoveel factoren die bepalen of het kan, mag of simpel gezegd nut heeft voor de spelers.’

Als het aan de KNLTB ligt organiseert het liever vandaag dan morgen weer wedstrijden, want het levert promotie op voor de tennissport. Maar Eltingh stelt zich toch terughoudend op. ‘Net als bijna iedereen heeft ook de tennisbond het zwaar in deze tijd. Het breedtetennis, wat onze belangrijkste pijler is, is net pas een beetje opgestart. Veel verenigingen zitten in zwaar weer. Onze prioriteit ligt daarom voorlopig bij het helpen van deze verenigingen. We moeten het maatschappelijke aspect goed in het oog houden. Het zou ongepast zijn om op dit moment evenementen voor topspelers te organiseren met prijzengeld en ranglijstpunten, terwijl de helft van alle sportverenigingen nog niet eens open is en breedtesport kan aanbieden. En zonder breedtesport bestaat er helemaal geen topsport. De tijd moet rijp zijn en dat is nu nog niet het geval.’

Tot begin augustus worden geen internationale toernooien georganiseerd. De kans is aanwezig dat deze tennisloze periode op de WTA-, ATP- en ITF Tour met een maand wordt verlengd. ‘Wij hebben van begin af aan intensief contact met onze spelers. Voor hen heeft het nu geen prioriteit om wedstrijden te spelen. Velen hebben de afgelopen weken bijna geen racket aangeraakt. Ze hebben eerst kleine blessures laten genezen, vakantie gevierd en op fysiek vlak aan hun conditie geschaafd’, aldus de Technisch Directeur.

Nationale kampioenschappen
Als eerste op de planning staan trainingswedstrijden op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. In juni zouden deze trainingswedstrijden wellicht georganiseerd kunnen worden op een aantal locaties waar internationale evenementen dit jaar zijn geannuleerd. De KNLTB wil echter de komende periode het aantal verplaatsingen zo laag mogelijk houden.

De tennisbond is met diverse instanties in gesprek over het organiseren van verschillende Nederlandse kampioenschappen, waarbij die van de jeugd voorlopig als eerste op de kalender staat. De start van het NJK staat nog steeds gepland op 20 juli in Hilversum. ‘Wij houden zo lang mogelijk vast aan de planning zoals we die voor de coronacrisis hebben opgesteld. We zijn in nauw contact met het NOC*NSF, RIVM en de lokale overheid over protocollen en de te nemen maatregelen voor het organiseren van evenementen in de zomer. Als we toestemming krijgen dan willen we beginnen met de nationale kampioenschappen voor de jeugd, omdat deze doelgroep het minst vatbaar is voor het virus. Vervolgens komt dan het NK dat we verplaatsen van de winter naar de zomer en later zijn de senioren kampioenschappen aan de beurt. Hier zit dus een logische opbouw in. De nationale ranglijsttoernooien (NRT) hopen we met de nodige maatregelen zo veel als mogelijk door te laten gaan. Als in september de competitie opstart dan kunnen de fulltimers deelnemen aan de Eredivisie Heren. Waardoor ze alles bij elkaar opgeteld toch aan een portie wedstrijden kunnen komen. De Eredivisie Dames is helaas nog niet sterk genoeg voor onze topdames.’

Het op korte termijn organiseren van alternatieve wedstrijden zonder publiek is op dit moment om verschillende redenen niet aan de orde. ‘Wij hebben intensief contact met bonden uit andere landen hoe zij hiermee omgaan. Dit vertalen we dan naar de Nederlandse situatie. Als er geen publiek aanwezig mag zijn dan is het voor potentiele sponsors alleen interessant als het op televisie wordt uitgezonden. Maar voor dat podium komen slechts een paar spelers in aanmerking. Als er al toestemming wordt verkregen door overheidsinstanties. We moeten de financiële topsportkaders in het oog houden, maar zeker ook het maatschappelijke begrip. Ik denk dat Nederland op dit moment nog niet klaar is voor een exhibitietoernooi. Wellicht dat dit spoedig verandert. Hopelijk kunnen we eind juni wel weer wat doen’, besluit Eltingh.