Cover 2

Leestip: UNSTOPPABLE

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 31 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Toptennis.tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

Unstoppable is de (auto)biografie van de inmiddels gestopte Maria Sharapova. De Russin heeft al in 2017 haar levensverhaal geschreven met de hulp van schrijver/journalist Rich Cohen. De 51-jarige Cohen is een geroemd auteur van non-fictie artikelen die onder andere verschenen zijn in Vanity Fair en Rolling Stone magazines.

De korte, maar gladde tekst op de achterflap gaf vooraf een wat geforceerd gevoel om deze biografie ter hand te nemen. ‘To understand my determination, you need te known who I am, where I come from, what happened. You need to know about my father and the flight from Russia in the dead of night when I was six. You need to know the crazy story. In other words, you need to know everything…’

Sharapova’s levensverhaal is in Nederland helaas alleen in het Engels verkrijgbaar. Maar deze versie is ook heel goed leesbaar, zelfs voor iemand die de Engelse taal gemiddeld machtig is. De tekst is helder en beeldend geschreven. De woorden die je in je hoofd aan jezelf voorleest transformeren zich tot scenes, waardoor ongemerkt een film wordt afgespeeld aan de achterkant van je ogen.

De eerste helft van het boek leest als een aangrijpende roman. Het verhaal van een meisje dat twee jaar na haar geboorte in Nyagan (Siberië) verhuist naar Sochi en vervolgens vier jaar later, haar moeder achterlaat en alleen met haar vader, die geen Engels spreekt, naar Florida trekt. Het enige dat zij hebben, is zevenhonderd dollar en de ijzersterke wil om iedereen te verslaan op de tennisbaan.

De tegenslagen en toevalligheden voor vader en dochter in de periode van aankomst in Amerika tot aan de Wimbledontitel elf jaar later lijken onwerkelijk. De eerste tweehonderd pagina’s lezen als een trein dat bij elk station op volle vaart doorrijdt. Niet uitstappen na elk hoofdstuk dus, maar lekker doorlezen.

Op het moment dat haar verhaal zich afspeelt op de WTA tour vlakt het qua spanning af. Geen onthullingen of opvallende anekdotes van achter de schermen. Misschien dan dat ze Serena Williams betrapte in de kleedkamer van Wimbledon. De Amerikaanse merkte op dat Sharapova haar hoorde huilen na afloop van hun Wimbledonfinale in 2004, die door de pas 17-jarige Russin werd gewonnen. Sharapova verklaart hiermee dat Serena op dat moment besloot om nooit meer te verliezen van haar.

Het lijkt dat de hoofdpersoon niet haar eigen nest wil bevuilen. Daarvoor moeten we dan nog wachten op de sequel, zoals bij een succesvolle speelfilm. Maar voor alle tennisliefhebbers is Unstoppable van harte aan te bevelen.

Titel: Unstoppable
Subtitel: My life so far
Pagina’s: 292
Auteur: Maria Sharapova/Rich Cohen
Uitgever: Penguin Books Ltd
Prijs: €24,99
ISBN: 978 1 846 14978 8
Verschijningsdatum: 2017