Gasenrem Boek

Leestip: Gas en rem in de sport

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 31 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Toptennis.tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

GAS EN REM IN DE SPORT
Mentaal sterk coachen

Dit boek van drs. Danielle van der Klein-Driesen is voornamelijk bedoeld voor coaches en trainers, maar voor ouders met tennissende kinderen ook uitermate geschikt.

Van der Klein-Driesen is sportpsycholoog en docent psychologie en orthopedagoog. In haar praktijk begeleidt zij talenten, topsporters, coaches, ouders en scheidsrechters. Tevens is ze werkzaam voor diverse sportclubs, waaronder de Intime Tennis Academy van Noelle van Lottum en Martijn Belgraver.

Bij de woorden ‘gas’ en ‘rem’ in de titel denk je misschien in eerste instantie aan meer en minder doen, trainen of werken. Maar ‘gas’ staat voor emoties (voelen) en ‘rem’ duidt op gedachten (denken). Twee belangrijke factoren die grote invloed hebben op de prestaties van sporters.

Waar veel hulpboeken zijn bestemd voor de persoon die zelf de prestatie moet leveren, richt Gas en rem in de sport zich op de coach en/of trainer. Want een coach heeft, als alles goed gaat, een positieve invloed op de sporter, maar kan daarnaast natuurlijk ook een negatief effect hebben op zijn pupil.

Van der Klein-Driesen heeft veel coaches en trainers uit veel verschillende takken van sport geïnterviewd. Wat tennis betreft komt Raemon Sluiter meerdere malen aan het woord als coach, maar ook blikt hij enkele keren terug naar zijn tijd als (jeugd)speler.

Het boek bestaat uit vier thema’s: 1- Het gaat om de knikkers, 2- Bijzonder gedrag in de sport, 3- Positief en effectief coachen, 4- Mentale training werkt. Elk hoofdstuk sluit af met een praktisch schema van twee kolommen: ‘Wat wil je?’ en ‘Hoe krijg je dat voor elkaar?’. Een handige samenvatting van hetgeen omschreven is in het afgesloten hoofdstuk.

Het fijne aan dit boek is, naast de leerzame stof, dat er veel quotes van sporters en coaches in staan. Anekdotes en ervaringen die herkenbaar zijn (ook als amateur/recreant sporter) en leuk om te lezen hoe andere sporters met bepaalde psychische problematiek omgingen. De gekozen invalshoek om de coach en/of trainer aan te spreken is in eerste instantie een prettige, maar kan als niet-coach-zijnde je halverwege een beetje verliezen.

Uiteindelijk is Gas en rem in de sport zeker de moeite waard voor iedere coach en/of trainer die werkt met talenten, (jeugd)spelers of professionals. Ook ouders van sportende kinderen hebben baat bij dit boek, waar je met gemak veel passages met een markeerstift kunt aanstrepen om na verloop van tijd nog eens na te lezen.

Titel: Gas en rem in de sport
Subtitel: Mentaal sterk coachen
Pagina’s: 206
Auteur: Danielle van der Klein-Driesen
Uitgever: Uitgeverij Lucht BV
Prijs: €20,00
ISBN: 978 94 9172 982 9