Leestip Biografie Federer 2

Leestip: Biografie Federer

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 13 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip. We trappen af met de biografie over Roger Federer. Geschreven door René Stauffer.

Roger Federer gaf zijn eerste interview ooit misschien wel aan René Stauffer. Als 15-jarig jochie verraste hij de Zwitserse journalist met zijn welbespraaktheid en zelfverzekerde antwoorden. Stauffer heeft Federer vervolgens niet meer losgelaten en volgt de carrière van het Zwitserse tennisfenomeen nu al 23 jaar op de voet. Hij schreef zelfs twee biografieën over de twintigvoudig Grand Slamkampioen.

Waarom twee biografieën zult u wellicht denken? Dat heeft alles te maken met de toernooiwinst van de Australian Open in 2017 en wat daarna volgde. Federer was daarvoor een half jaar eruit geweest met een knieblessure en de vraag was of hij nog terug kon komen op het hoogste niveau.

Federer verbaasde vriend en vijand door schijnbaar uit het niets na bijna vijf jaar weer eens een Grand Slamfinale te winnen. Dit kunstje herhaalde hij vervolgens op Wimbledon en nogmaals in Melbourne, waardoor hij ook weer de nummer éénpositie op de wereldranglijst in handen kreeg.

Een update van de eerste biografie in 2007 Das Tennisgenie – Die Roger Federer Story werd al in 2012 door Stauffer gedaan. Om nu opnieuw dat verhaal aan te vullen zou volgens Stauffer geen recht doen aan de prestaties van zijn tennissende landgenoot de afgelopen jaren. Hij besloot daarom de geschiedenis in zijn geheel te herschrijven.

En gelukkig maar, want opnieuw is de biografie over Federer een heerlijk boek om te lezen. Het beginpunt is juli 2016, wanneer Federer besluit dat zijn tennisseizoen ten einde is. De hoofdstukken nemen je mee naar oude en minder oude tijden, waar binnen de hoofdstukken verschillende zijpaden worden bewandeld. Dit maakt het zeer prettig leesbaar voor een tennisfan van elke leeftijd, omdat vast en zeker sommige prestaties door de lezer helder voor de geest te halen zijn.

Uit de verhalen blijkt ook dat niemand anders dan Stauffer de man was om dit boek te kunnen maken. Hij kent de familie Federer goed en heeft het vertrouwen van hen. Al heeft de Zwitserse tennisheld geen medewerking aan dit boek gegeven.

Desondanks is dit boek een aanrader voor iedereen die een racket thuis heeft liggen.

Titel: FEDERER
Auteur: René Stauffer
Pagina’s: 368
Prijs: €22,99
Uitgever: Uitgeverij Thomas Rap
ISBN: 978 94 004 0447 2