HK190703 311

Zeven landgenoten knokken voor Australian Open

Het eerste Grand Slamtoernooi is drie weken uitgesteld. De Australian Open start dit jaar op 8 februari. De timing van het kwalificatietoernooi is wel nagenoeg volgens de historische planning gebleven. Echter vinden deze op ruim 11 duizend kilometer van Melbourne plaats. In Dubai strijden de vrouwen voor een ticket voor het hoofdtoernooi en in Doha de mannen, onder wie in totaal zeven Nederlanders.

De reden voor uitstel van de Australian Open is de quarantaine verplichting van 14 dagen die de Australische overheid aan inreizende spelers heeft opgedragen. Om niet teveel spelers en coaches tegelijk in Melbourne aanwezig te hebben, is gekozen om de kwalificaties in vier dagen tijd in het Midden-Oosten te organiseren. Wanneer een speler drie rondes weet te winnen, mag het op het door de organisatie in één van de 18 gecharterde vliegtuig stappen richting Melbourne.

In Dubai komen Lesley Pattinama-Kerkhove, Richel Hogenkamp, Indy de Vroome en Bibiane Schoofs de baan op.

Nationaal Kampioene indoor Pattinama-Kerkhove won in de eerste ronde van Kurumi Nara. Lesia Tsurenko was in de tweede ronde met 6-3 6-2 te sterk. Hogenkamp die in de NK finale na een uitglijder geblesseerd moest opgeven is op tijd hersteld, maar verloor in drie sets van de Zwitserse Viktorija Golubic. De Vroome kwam er tegen Claire Liu uit Amerika niet aan te pas en Schoofs redde het niet tegen Daniela Seguel.

De mannen strijden in Doha voor een ticket. Robin Haase moest zich in de eerste ronde ontdoen van Thiago Seyboth Wild en deed dat in de tiebreak van de derde set. Gian Marco Moroni werd vervolgens in straight sets aan de kant gezet. Een zege op Quentin Halys moest Haase naar Melbourne brengen, maar hij slaagde niet. De Fransman won in straight sets: 6-3 6-4.

Tallon Griekspoor sloeg zich langs de Australische wildcardspeler Harry Bourchier en maar verloor in drie sets van een andere Australiër in de persoon van John-Patrick Smith.

Botic van de Zandschulp stuurde het Italiaanse talent en juniorenkampioen op de Australian Open Lorenzo Musetti naar huis en was vervolgens Joao Menezes de baas, waardoor hij zich plaatste voor de finaleronde tegen Mathias Bourgue uit Frankrijk. Van de Zandschulp won met 7-6(4) 6-4 en plaatste zich zodoende voor de eerste keer voor het hoofdschema van een Grand Slamtoernooi.

Arantxa Rus was als enige al verzekerd van een plaats in het hoofdtoernooi van het enkelspel. Voor Kiki Bertens komt het Grand Slamtoernooi nog te vroeg. De Nederlandse nummer één herstelt van een operatie aan haar achillespees.

Volg de wedstrijden live

Wil je niks missen van de kwalificatiewedstrijden? Alle wedstrijden zijn live te volgen via de website van de Australian Open en de AO app.