HK200930 002

Wie speelt waar? Aftrappen in zomers Abu Dhabi

We zijn begonnen! Het nieuwe tennisseizoen start dit jaar niet in Australië, maar in Abu Dhabi, Delray Beach en Antalya. De vrouwen openen hun tennisjaar in de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl de mannen een keuze hebben tussen Florida (Delray Beach) en Turkije (Antalya).

Arantxa Rus, Demi Schuurs en Rosalie van der Hoek zijn voor de Abu Dhabi WTA Women’s Tennis Open naar het schatrijke emiraat gereisd, waar het hoofdtoernooi woensdag begint en de finale op woensdag 13 januari staat gepland.

In het enkelspel trof Rus Xiju Wang. De 19-jarige Chinese is de nummer 123 van de WTA-ranglijst. De elf jaar oudere Rus staat vijftig plaatsen hoger op de wereldranglijst. Toch was het Wang die in deze partij aan het langste eind trok: 6-3 3-6 6-4.

Sofia Kenin is de topseed. De Australian Openkampioene is één van de vier speelsters uit de top10. Elina Svitolina, Karolina Pliskova en Aryna Sabalenka zijn de andere leden van deze elite groep.

In het dubbelspel vormt Rus samen met Tamara Zidansek een duo. Het koppel Santamaria/Kalashnikova is inmiddels in de eerste ronde verslagen. Kirsten Flipkens en Kristina Mladenovic zijn de volgende tegenstandsters. Al moet daar een slag om de arm worden gehouden, want de Belgische ging in het enkelspel flink door haar enkel en moest haar partij staken.

Schuurs heeft dit jaar een nieuwe dubbelpartner. De Limburgse verbrak de samenwerking met Kveta Peschke en komt dit seizoen met Nicole Melichar in actie. De 27-jarige Amerikaanse staat met de elfde plaats op de wereldranglijst een plek hoger dan leeftijdsgenoot Schuurs.

De samenwerking is niet helemaal nieuw. Schuurs en Melichar wonnen vorig jaar al de dubbeltitel bij het toernooi van Straatsburg. Hun nieuwe titeljacht begint in Abu Dhabi met een bye in de eerste ronde.

Van der Hoek had de pech dat haar dubbelpartner Cornelia Lister positief testte op COVID-19 en ze zich moest terugtrekken uit het toernooi.

Meer informatie over het WTA-toernooi  van Abu Dhabi vind je hier.

Op de ATP Tour staan deze week twee ATP 250-toernooien op het punt van beginnen. In Antalya zou Matwé Middelkoop samen met Sander Arends in het dubbelspel aantreden. Echter is de Brabander bij aankomst in Turkije positief getest op het corona virus. Dit betekent dat Middelkoop direct in quarantaine is geplaatst en zijn seizoenstart noodgedwongen moet uitstellen.

Jean-Julien Rojer is in Florida voor het toernooi van Delray Beach. De geboren Curaçaoënaar wil dichtbij huis blijven, omdat hij binnenkort vader wordt. Hij slaat daarom dit jaar ook de Australian Open, waar hij met zijn nieuwe partner Marcelo Melo in actie had kunnen komen, over.

Deze week is Marcelo Arevalo de dubbelpartner van de 39-jarige Rojer. De negen jaar jongere speler uit El Salvador is de nummer 50 van de dubbelranking. Rojer en Arevalo zijn als eerste geplaatst en nemen het in de openingsronde op tegen Ariel Behar en Gonzalo Escobar.

Meer informatie over het ATP-toernooi van Delray Beach vind je hier.

De Nederlandse singelaars bereiden zich de komende week voor op het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Lesley Pattinama-Kerkhove, Richel Hogenkamp, Bibiane Schoofs en Indy de Vroome moeten daarvoor naar Dubai. Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Robin Haase proberen zich in Doha te plaatsen voor de 'Happy Slam'.

Het eerste Grand Slamtoernooi van het jaar is drie weken uitgesteld en begint 8 februari. Omdat spelers bij aankomst in Melbourne verplicht twee weken in quarantaine moeten is besloten het kwalificatietoernooi van 10 tot 13 januari in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten te laten plaatsvinden.

Blijf via Twitter op de hoogte van de prestaties van onze landgenoten en volg @KNLTB !