Sportinnovator Prijs

Sportinnovator Prijs 2020 voor Virtual Reality in tennis

De KNLTB heeft de Sportinnovator Prijs 2020 gekregen voor het project Tennis ImproVR. Hierbij wordt Virtual Reality (VR) ingezet voor het verbeteren van het kijkgedrag en de kwaliteit van de return. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan innovaties die coaches kunnen gebruiken om trainingen te optimaliseren en de prestaties van topsporters in wedstrijden te verbeteren. Bij de prijs hoort een bedrag van 50.000 euro. Het project start in februari 2021.

 

De return op service is een cruciaal onderdeel van het tennis. Top 10 spelers onderscheiden zich vooral van de rest in het percentage gewonnen punten in returngames. Aldo Hoekstra, Embedded Scientist van de KNLTB houdt zich dagelijks bezig met het analyseren van tenniswedstrijden: “Een succesvolle return op service zorgt ervoor dat een tennisspeler een voordeel heeft in de rally, wat de kans vergroot op het winnen van het punt. Dertig procent van de punten in tennis is zelfs al afgelopen na de return.” Een belangrijke component voor een perfecte return is gerelateerd aan de interceptievaardigheden van de speler. Een van deze vaardigheden is de koppeling tussen de perceptie en de daar op volgende keuze van de tennisspeler. Om een succesvolle return te slaan heeft de tennisspeler zeer accurate oogbewegingen nodig om de balbaan en het raakpunt te voorspellen na de service, om vervolgens een zo precies mogelijke motorische reactie te genereren. “Het verbeteren van de relatie tussen perceptie en actie is cruciaal voor het verbeteren van de prestatie van een tennisspeler.”, aldus Hoekstra.

 

Slimmer trainen

Virtual Reality (VR) kan een effectieve manier zijn om dit te trainen. Hoekstra: “Major League Baseball clubs hebben dezelfde uitdaging en gebruiken hiervoor al een VR training. Door het registreren van de pitchers tijdens wedstrijden kunnen slagmannen trainen tegen bijvoorbeeld de pitchers van aankomende wedstijden in VR. Dezelfde kansen zijn er voor tennis om middels VR te trainen tegen wereldtoppers en tegen aankomende tegenstanders.” De doelstelling van dit project en de innovatie is: Het ontwikkelen van een Virtual Reality Training voor het verbeteren van de return op service van ervaren tennisspelers. Er wordt een innovatieve VR training ontwikkeld die het voor topspelers mogelijk maakt om slimmer te trainen en meer manieren te creëren om te werken aan het verbeteren van de return. De nieuwste VR headset meet de oogbewegingen en geeft feedback aan de speler en de coach. Hiermee kan direct de verbetering als gevolg van de training zichtbaar worden gemaakt en kan er worden vergeleken met de nationale en internationale benchmark. Deze training kan ook gebruikt gaan worden om spelers voor te bereiden op aankomende tegenstanders voor bijvoorbeeld de Davis Cup en Billie Jean King Cup.

 

In totaal heeft Sportinnovator €250.000 beschikbaar gesteld, met een maximum van €50.000 per project. Elk project gaat zich bezighouden met het (door)ontwikkelen en testen van de nieuwe of verbeterde product of dienst. De projecten starten uiterlijk 1 juni 2021 en hebben een looptijd van 6 tot 12 maanden. De andere winnaars zijn: De Meetschaats (Universiteit Leiden), 3D Spierechoscopie (Stichting Fieldlab Zwemsport), Powertracks (Sailing Innovation Centre) en Wielerfitheid (Universiteit Leiden). 

 

De KNLTB werkt in dit project samen met SportsImproVR en David Mann. SportsImproVR heeft de afgelopen jaren op succesvolle wijze VR trainingen ontwikkeld voor honkbal, softbal en tennis. David is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en vanuit die rol ook onderdeel van het Amsterdam Institute of Sport Sciences, één van de Sportinnovator centra in Nederland.

 

*Foto Sportinnovator.nl