KNLTB Tennis Awards

Prestaties Rus en Van de Zandschulp beloond met KNLTB Tennis Award 2020

Arantxa Rus en Botic van de Zandschulp zijn door een vakjury beloond met de KNLTB Tennis Award voor hun bijzondere prestaties in dit tennisseizoen. Beide spelers zouden de prijzen tijdens de Nationale Kampioenschappen Tennis in Amstelveen in ontvangst nemen, maar in verband met de aangescherpte coronamaatregelen verviel de uitreiking.

Kiki Bertens, die vorig jaar de KNLTB Tennis Award ontving, eindigde voor het derde jaar op rij in de top 10 van de wereldranglijst. Daarmee is de 29-jarige speelster onbetwist de beste tennisster van Nederland. Toch heeft de jury, bestaande uit Richard Krajicek, Kristie Boogert en Sjeng Schalken de KNLTB Tennis Award 2020 aan Rus toegekend.

Rus eindigde het tennisseizoen op de 74ste plaats van de wereldranglijst. Hiermee benaderde de speelster uit Monster haar persoonlijk beste ranking ooit (#61 in 2012). In het dubbelspel kende de dertigjarige Rus ook een uitstekend seizoen. Ze won de WTA-toernooien van Palermo en Linz.

Van de Zandschulp kwam dit jaar dicht bij de hoogst geklasseerde Nederlandse singelaar op de wereldranglijst. De 25-jarige speler uit Veenendaal eindigde het seizoen uiteindelijk drie plaatsen achter Tallon Griekspoor op de 156ste plaats. Wel stelde hij zijn persoonlijk beste ranking bij naar plek 152.

In totaal speelde Van de Zandschulp dit jaar 29 wedstrijden op de ATP Challenger Tour. Hiervan wist hij er 18 winnend af te sluiten. Twee keer was hij finalist. De jury was onder de indruk, dat hij een aantal moeilijke driesetters met tie-breaks naar zich toe wist te trekken.

Dubbelaar van het Jaar

Wie anders dan Wesley Koolhof verdient de Tennis Award voor de beste dubbelprestaties dit jaar. De 31-jarige Duivenaar won in Londen de grootste titel uit zijn carrière, door samen met Nikola Mektic de ATP Finals op zijn naam te schrijven.

Na Jean-Julien Rojer, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh is Koolhof de vierde Nederlander die dit officieuze wereldkampioenschap weet te winnen. Hij sloot het tennisjaar af op plaats vijf van de dubbelranglijst.

Aanmoedigingsprijs

Guy den Ouden ontving de Aanmoedigingsprijs 2020. De jeugdspeler eindigde in de top 20 van de wereldranglijst tot en met 18 jaar. Op Roland Garros bereikte hij als eerste Nederlander in 14 jaar de halve finale. Daarnaast behaalde hij op de ATP Tour zijn eerste ranglijstpunt.

Rolstoeltennis

Sam Schröder werd gekozen als Rolstoeltennisser van het Jaar. Bij zijn eerste optreden op de US Open won Schröder direct de titel door de nummer één van de wereld in de eindstrijd te verslaan. Op Roland Garros pakte hij de eindzege in het dubbelspel. De twintigjarige Schröder sloot het jaar af als nummer drie van de wereld in het onderdeel quads.

De Aanmoedigingsprijs in het rolstoeltennis gaat naar de 16-jarige Lizzy de Greef. In februari wist ze de Johan Cruijff Junior Masters (wereldkampioenschappen) op haar naam te schrijven. De nummer twee op de junioren ranglijst van het rolstoeltennis ontving onlangs ook van de ITF de Junior of the Year Award.

De jury voor de rolstoeltennissers bestaat uit KNLTB Topsport manager Dennis Sporrel en de gehele KNLTB-staf van het rolstoeltennis.