Maikel Scheffers prijsuitreiking

Negende nationale titel voor Scheffers

Maikel Scheffers is in Amstelveen voor de negende keer nationaal kampioen rolstoeltennis geworden. In de finale van de NK Rolstoel 2020 was hij met 6-4 6-3 te sterk voor regerend kampioen Tom Egberink.

Egberink en Scheffers zijn de nummers één en twee van het Nederlandse rolstoeltennis. In de groepsfase van de NK, die op het Nationaal Tennis Centrum zonder publiek werd gehouden, waren beiden spelers tot aan de finale oppermachtig.

In de eindstrijd was het de 38-jarige Scheffers die als beste van start ging. De krachtpatser uit ’s-Hertogenbosch won de eerste twee games en gaf die marge tegen zijn tien jaar jongere tegenstander niet meer uit handen: 6-4.

Het tweede bedrijf leek een kopie van de openingsset te worden. Scheffers kon echter drie breekpunten op rij niet verzilveren, waardoor Egberink op 1-1 kwam. De kampioen van de afgelopen NK in augustus tankte vertrouwen en liep uit naar 3-1. Scheffers rechtte zijn rug en wist maar liefst vier games op rij te winnen, waardoor hij bij 5-3 mocht serveren voor de titel. Een ace op zijn tweede service bracht hem op zijn eerste matchpoint. Na een lange rally sloeg Egberink zijn forehand net naast de lijn en mocht Scheffers voor de negende keer zich nationaal kampioen noemen.

‘Ik begon heel scherp aan de partij. Vervolgens kreeg Tom iets meer grip, maar ondanks dat kon ik mijn niveau en de tactiek die ik had uitbreiden. In de tweede set verloor ik heel even mijn concentratie, waardoor ik wat slordig werd. Gelukkig kon ik mijn niveau snel weer oppakken en de klus in twee sets klaren’, liet de Bosschenaar na zijn zege weten.

De negende titel betekent veel voor de recordkampioen. ‘Afgelopen zomer kon ik helaas niet meedoen aan de NK dus voor mijn gevoel is dit mijn achtste titel op rij. Ik vind het altijd leuk om de NK te spelen. Ik heb het altijd goed naar mijn zin hier. Ik ben een gezelligheidsdier en dat kan ik bij een toernooi als dit goed vertalen naar de baan.’

‘Voor iedereen is het een rot jaar geweest. Ook voor de topsport. We hebben weinig wedstrijden kunnen spelen. Als ik dan het jaar toch nog met een titel kan afsluiten, betekent dat veel voor me.’

Dubbelspel
Scheffers en Egberink eisten samen ook de titel in het dubbelspel op. Het als eerste geplaatste duo rekende in de eindstrijd met 6-1 6-2 af met Ruben Spaargaren en Niels Vink.

Jeugd
De finale bij de jongens tot en met 18 jaar ging tussen Maarten ter Hofte en Xavier Donker. Een oppermachtige Ter Hofte pakte met 6-1 6-2 de nationale jeugdtitel.