Koolhof

IJzersterk optreden brengt Koolhof/Mektic in finale ATP Finals

Wesley Koolhof en Nikola Mektic hebben voor het eerst in hun loopbaan de eindstrijd van de ATP Finals bereikt. Het als vijfde geplaatste duo was in de halve finale met 6-3 6-4 veel te sterk voor Marcel Granollers en Horacio Zeballos.

Voorafgaand aan de halve finale was het nog de vraag of Granollers kon spelen. De Spanjaard had immers in de laatste groepswedstrijd tegen Jurgen Melzer en Edouard Roger-Vasselin de strijd bij 6-6 in de eerste set moeten staken. Een schouderkwetsuur belemmerde hem teveel om de partij af te maken. Maar omdat Zeballos en Granollers al zeker waren van de halve finale kon het ook uit voorzorg zijn.

Toch was het Granollers die in de openingsset bij 4-3 serviceverlies moest incasseren. Vooral debutant Koolhof speelde een ijzersterke returngame. Hij verzegelde dan ook met een prachtige lob de break. Al werd de Spanjaard wel tot tweemaal toe een voetfout aangerekend. Vervolgens serveerde Koolhof souverein naar setwinst: 6-3.

De eerste servicebeurt in de tweede set van Granollers werd ook door Koolhof en Mektic gewonnen. Het Nederlands/Kroatische duo behield de eigen opslag en liep van 2-1 uit naar 3-1. Dit gaatje bleek voldoende om bij 5-4 te serveren voor de winst. Opnieuw was het Koolhof die onder de druk uitstekend presteerde: 6-4.

De finale van de ATP Finals tegen het duo Melzer/Roger-Vasselin of Ram/Salisbury wordt hoe dan ook de laatste gezamenlijke wedstrijd voor Koolhof en Mektic. Beide spelers gaan volgend jaar met een andere partner verder. Opvallend, want eerder waren de Kroaat en de Nederlander overeengekomen om ook in 2021 samen te werken. Het was echter Mektic die vlak voor aanvang van het eindejaarstoernooi in Londen meldde verder te willen gaan met zijn landgenoot Mate Pavic. Koolhof was verrast, maar vond in Lukasz Kubot vrij snel een nieuwe dubbelmaat.

De finale van de ATP Finals is zondag om 16.30 uur live te zien via FOX Sports.