HK201006 006

Dubbeltopper Koolhof: ‘Degelijkheid is één van onze beste wapens’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we een gedeelte van een interview uit het magazine. Deze keer met topdubbelaar Wesley Koolhof, die zijn debuut bij de ATP Finals gaat maken.

Sportief gezien kan Wesley Koolhof terugzien op een geslaagd seizoen. Aan de zijde van Nikola Mektic won hij een titel en speelde hij de eindstrijd van de US Open. Op Roland Garros reikte het duo tot de halve finale. De dubbelspecialist uit Duiven plaatste zich zodoende samen met zijn Kroatische partner voor het eerst voor de ATP Finals in Londen, die zondag begint.

Het tenniscircus lag dit jaar lange tijd stil. Geen wedstrijden, geen reizen, geen vliegtuigen en geen hotels. Voor een ieder was het even slikken en was het credo zo goed als mogelijk aanpassen aan de omstandigheden in Covid-19-tijd. Koolhof, momenteel met afstand de beste dubbelaar van Nederland, kan ervan meepraten. Eind februari, begin maart sloeg hij zijn laatste ballen in Kazakhstan; pas half augustus mocht hij naar Amerika afreizen voor de toernooien van Cincinnati en de US Open, die overigens beide op hetzelfde park (Flushing Meadow) werden gehouden.

Daartussen deed zich door de coronapandemie geen gelegenheid voor om met zijn vaste dubbelpartner Mektic te trainen en dus ook niet om de automatismen en de tactische systemen te vervolmaken.

Het Nederlands/Kroatische duo besloot in het najaar van 2019 om een samenwerking voor langere tijd aan te gaan. Dat wil niet zeggen dat het ook een garantie is. ‘Wij zijn nog jong en dat is al een groot voordeel als je langer met elkaar door wilt.’ Voor de goede orde, zowel Koolhof als Mektic is 31 jaar. Niet bepaald jong voor een tennisspeler. ‘In het dubbelspel zit je dan toch aan de onderkant. De meeste specialisten hebben aanvankelijk geprobeerd in de single door te breken. Er zijn dus al wat jaren voorbijgegaan voordat het besluit valt louter als dubbelaar verder te gaan. De Bryan Brothers zijn net afgezwaaid maar deden dat op hun 42ste. Om maar aan te geven dat wij tot de jonkies behoren.’

Ondanks het gemis aan intensieve samenwerking, training en wedstrijden gedurende vijf maanden, pakten Koolhof en Mektic de draad in de Verenigde Staten samen heel goed op. ‘In Nederland en in Kroatië golden lange tijd codes rood en oranje. Daarom moesten we in eigen omgeving trainen. Individueel hebben we beiden veel gedaan. Ik heb mijn dubbelpartner lange tijd niet gezien, maar wij en onze coaches hebben wel voortdurend telefonisch en online contact gehad. Tennis is op recreatief niveau dan wel eerder corona proof gebleken dan andere sporten, maar op professioneel niveau is het één van de moeilijkste sporten gebleken. Dat komt door het vele reizen over de hele wereld en de verblijven in hotels en resorts. Wij waren dan ook blij dat we half augustus eindelijk de wei weer in mochten.’

De – verloren – finale bij de US Open geldt als voorlopig hoogtepunt in de carrière van de man uit Duiven, die zijn debuut gaat maken op het eindejaarstoernooi in de O2 Arena. In het bizarre seizoen 2020 begon Koolhof uitstekend. Met de Indiase specialist Rohan Bopanna greep hij de ATP-titel in Doha (Qatar) en met Mektic stond hij al in de finale van Marseille. Nadat de competitie was hervat volgde de US Openfinale en een halve finale op Roland Garros. Wat maakt de combinatie met de Kroaat zo sterk? ‘We zijn geen power unit, om het zo maar eens te zeggen. Maar we kennen weinig zwakke punten en zijn allround. Degelijkheid is één van onze beste wapens. Daarbij spelen we aanvallend vanaf de baseline.’

Wil je Koolhof en Mektic live in actie zien? De ATP Finals met de beste spelers en dubbelteams van het afgelopen jaar start zondag 15 november. Alle wedstrijden zijn te volgen op FOX Sports.

Wil je het hele interview lezen? Klik dan hier voor een abonnement of om een los nummer te bestellen. Het interview met Wesley Koolhof staat in TENNiS Magazine 6/7-2020 dat nu in de winkels ligt.