Roland Garros 8

Fotograaf Henk Koster voor het eerst in 45 jaar niet bij Roland Garros: 'Het is verschrikkelijk'

Maar liefst 45 edities achter elkaar was fotograaf Henk Koster erbij in Parijs, maar dit jaar moet hij voor het eerst verstek laten gaan. Tot groot verdriet van de tennisfotograaf heeft de organisatie van Roland Garros hem - net als veel collega-fotografen - wegens corona geen accreditatie verleend. "Verschrikkelijk", vindt Koster. 

Het is inmiddels enkele weken geleden dat hij het nieuws hoorde, maar nog altijd doet het de Delftenaar pijn dat hij zijn lens dit jaar niet op het Franse gravel kan richten. "Vreselijk dat ik er niet bij kan zijn. Wat ik het meest ga missen? Het is een supertoernooi. En Parijs is een geweldige stad."

Voor nu moet hij het dus doen met zijn herinneringen aan de Grand Slam, waarover hij in onderstaande video met liefde vertelt. 

We willen graag weten welke foto hem in al die jaren Roland Garros het meest is bijgebleven. Koster begint te vertellen dat hij natuurlijk heel veel foto's koestert, eigenlijk niet kan kiezen als hem er toch eentje (zie foto bovenaan dit artikel) specifiek te binnenschiet. "Dan denk ik aan mijn foto van een duikende Stefanos Tsitsipas van vorig jaar. Die springt er wel uit voor mij. Fotografen hebben binnen een tenniswedstrijd ook een beetje hun eigen onderlinge wedstrijd. Met z'n allen zit je de hele dag door je lens te turen, maar op zo'n moment is het van 'wie heeft het?' In dit geval hoorde ik alleen maar om me heen 'shit, shit, shit'. Maar ik had 'm, hahaha."