Whatsapp Image 2020 09 07 At 09.41.35

Koolhof grijpt net naast US Opentitel

Het is Wesley Koolhof niet gelukt om zijn eerste Grand Slamfinale in winst om te zetten. Samen met Nikola Mektic moest hij in de eindstrijd van de US Open met 7-5 6-3 buigen voor Mate Pavic en Bruno Soares.

De openingsset ging lang gelijk op. Alleen bij 2-3 moest Koolhof een breakpoint wegwerken en deed dat uitstekend met een sterke eerste opslag. Pavic en Soares waren oppermachtig in hun eigen opslaggames. Koolhof en Mektic konden niet meer dan twee punten uit hun returns halen.

Bij 5-6 op de service van Mektic leek er niks aan de hand totdat Pavic en Soares van 40-15 terugkwamen naar deuce en een punt later een setpoint kregen. Soares wist hier wel raad mee en produceerde een rechtstreekse winner vanaf zijn return. De openingsset ging daarmee naar de Kroatisch/Braziliaanse combinatie: 7-5.

Foto JASON SZENES/EPA

Omdat regen in aantocht was, besloot de organisatie om het dak boven het gigantische Arthur Ashe Stadium te sluiten. Deze actie duurt in totaal vier minuten, maar de spelers wilden daar niet op wachten. Terwijl de partij langzaam veranderde in een indoor wedstrijd serveerde Pavic gewoon door. De voormalig mondiale nummer één in het dubbelspel leek wat afgeleid. Koolhof en Mektic kwamen voor het eerst op deuce in hun returngames, maar konden niet op breakpoint komen.

Een game later, toen het dak helemaal gesloten was, kende de 31-jarige Koolhof ook een stroeve opslaggame. Hij werkte twee breakpunten met succes weg. Bij zijn volgende servicebeurt keek Koolhof opnieuw tegen breakpunten aan. Ditmaal drie op rij. Eén wisten Koolhof en Mektic af te weren, maar op het tweede was een lob van Pavic te machtig. Koolhof leverde zijn opslaggame in, waarna Soares de score naar 5-2 serveerde.

Bij 5-3 mocht Pavic serveren voor de titel. De Kroaat faalde niet en won zijn eerste US Opentitel. Voor Soares was het zijn twee eindzege in New York. In 2016 was hij samen met Jamie Murray de beste.

Koolhof treedt met zijn tweede plaats in de voetsporen van Tom Okker, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. Okker verloor in 1975 de finale van de US Open samen met Marty Riessen. Maar hij won met dezelfde partner een jaar later wel de titel.

Eltingh en Haarhuis verloren de finale van 1996, maar waren in 1994 al eens de beste op het Amerikaanse hardcourt.