HK200928 012

Bertens in derde ronde na krankzinnige zege op Italiaanse Errani

Drie uur en elf minuten duurde de wedstrijd die tennisliefhebbers zullen bestempelen als een van de meest krankzinnige die ze ooit hebben gezien. Het duel tussen Kiki Bertens en de Italiaanse Sara Errani eindigde uiteindelijk in een overwinning voor de Nederlandse, die daarvoor zo diep moest gaan dat ze na afloop met een rolstroel van de baan af werd gereden. 

Dat Bertens niet in staat was om zelf van de baan te lopen, was niet het enige aspect dat je normaal gesproken niet bij een tenniswedstrijd ziet. Dat gold zeker ook voor het opgooien van Errani, die drie sets lang de grootst mogelijke moeite had met serveren.

Verkeerd opgooien

De speelster die in 2012 de finale in Parijs haalde en inmiddels is afgezakt naar plek 150 op de wereldranglijst, liet een opslag zien die het proftennis eigenlijk niet waard is. Ontelbare keren gooide ze bij haar service de bal verkeerd op, zodat ze 'm moest vangen en het maar weer over moest doen. Om er maar vanaf te zijn, ging ze zelfs meerdere malen over tot onderhands serveren. 

Toch slaagde Bertens er lange tijd niet in de wedstrijd naar zich toe trekken. Ze pakte weliswaar met een tiebreak de eerste set (7-6), maar ging vervolgens onderuit in de tweede: 3-6. In de derde set bewoog Bertens met veel pijn en moeite over de baan. Ze liet de fysiotherapeut de baan opkomen voor klachten aan haar bovenbeen of lies en maakte - vooral tussen de punten en games door - de indruk nauwelijks nog door te kunnen. 

Errani boos weggelopen

Eenmaal in de rally wist Bertens er toch nog wat loopvermogen uit te trekken, wat bij haar tegenstander ergernis opwekte. De slijtageslag eindigde uiteindelijk met Bertens' geslaagde backhandsmash op een 8-7 voorsprong. Bertens stortte op het gravel, barstte in huilen uit en werd even later op het bankje behandeld aan armen en benen. De woeste Errani was toen al verdwenen, zonder Bertens een racket high five te geven. Ten slotte werd 's Nederlands beste tennisster met een rolstoel van de baan gereden, nog altijd kermend van de pijn.