HK200207 669

Wie speelt waar? Van Grand Slam tot WTA en challenger

Deze week start de US Open als tweede Grand Slam van het jaar. Waar normaal gesproken het Amerikaanse hardcourttoernooi de afsluiting betekent van het Grand Slamseizoen, wordt het eind september opgevolgd door Roland Garros. Het is een vreemde gewaarwording, maar niet minder waar.

Wat dit jaar ook bijzonder zal zijn, zijn de ongevulde tribunes. Het grootste tennisstadion van de wereld met een capaciteit van 24.000 toeschouwers en de overige banen van het USTA Billie Jean King National Tennis Center blijven leeg.

Niet dat de enige Nederlandse deelneemster in het enkelspel direct haar opwachting maakt in het Arthur Ashe Stadium. Arantxa Rus treft dan wel een Amerikaanse in de eerste ronde, maar Ann Li is niet bepaald een hoogvlieger. De 20-jarige Li is de huidige nummer 128 op de wereldranglijst en zou bij een normale US Open niet in het hoofdtoernooi gekomen zijn. Rus staat zestig plekken hoger op de ranking genoteerd.

In het vrouwendubbelspel zijn Demi Schuurs en haar partner Kveta Peschke één van de favorieten voor de titel. Het als vierde geplaatste duo won afgelopen weekend het grote WTA-toernooi van Cincinnati, dat op de banen van de US Open werd gehouden. Schuurs en Peschke openen hun titeljacht tegen Sharon Fichman en Darija Jurak.

Het mannendubbelspel heeft drie landgenoten in het schema, waarbij Wesley Koolhof als enige een geplaatste status heeft. Samen met Nikola Mektic is hij als achtste ingeschaald en zij treffen Nikola Cacic en Divij Sharan in de openingsronde.

US Openwinnaars in 2017 Jean-Julien Rojer en Horia Tecau nemen het in de eerste ronde op tegen Marcelo Arevalo en Jonny O’Mara. Matwé Middelkoop en zijn Braziliaanse partner Marcelo Demoliner zijn gekoppeld aan Nicolas Mahut en Jan-Lennard Struff.

Bekijk hier meer informatie, uitslagen en planning van de US Open.

De US Open wordt elke dag vanaf 17.00 uur live uitgezonden door Eurosport en de Eurosport Player.

Lege tribunes deze week in New York is een unicum, maar bij de lager gerangschikte toernooien in Praag en Ostrava is het minder bijzonder.

De WTA organiseert deze week een 125k-evenement (soort challenger) in de Tsjechische hoofdstad met een deelnemerslijst van maar liefst 128 speelsters. Indy de Vroome en Lesley Pattinama-Kerkhove kwamen niet door de openingsronde. Richel Hogenkamp en Bibiane Schoofs sloegen zich wel door de eerste ronde heen. Hogenkamp treft vervolgens Lara Salden uit België en Schoofs ontmoet Katharina Gerlach uit Duitsland.

Schoofs dubbelt in Praag met Rosalie van der Hoek. Ze zijn als vierde geplaatst en nemen het in de eerste ronde op tegen Samantha Murray en Ankita Raina. Het koppel Hogenkamp/Pattinama-Kerkhove gaat de strijd aan met het als tweede geplaatste duo Arruabarrena/Srebotnik.

Bekijk hier meer informatie over dit WTA-toernooi.

Verderop in Tsjechië komen de Nederlandse mannen in actie. Bij de challenger van Ostrava heeft de loting Tallon Griekspoor en Robin Haase in de openingsronde aan elkaar verbonden. Dit is een herhaling van de kwartfinale van het challengertoernooi in Praag. Vorige week won Griekspoor, die vervolgens Haase inhaalde op de wereldranglijst.

Botic van de Zandschulp heeft maandagochtend de tweede ronde bereikt door met 7-5 6-4 te winnen van de Fin Otto Virtanen.

Griekspoor en Haase komen naast hun enkelspel nog een keer samen de baan op. In het dubbelspel nemen zij het op tegen Sriram Balaji en Teymuras Gabashvili.

Sander Arends en David Pel, die vorige week de titel pakten in Praag, treffen het koppel Heliovaara/Molchanov.

Van de Zandschulp komt aan de zijde van de Mexicaan Hans Hach Verdugo in actie tegen Andrei Vasilevski en David Vega Hernandez.

Meer informatie over dit challengertoernooi vind je hier.

Alle wedstrijden zijn via deze livestream te bekijken.