Charity Tour

Toptennis, lachende gezichten en cheques voor goede doelen: 1e KNLTB Charity Tour is succes

Het zorgde voor lachende gezichten bij jong, oud, toeschouwers en tennissers. In het kader van de KNLTB Charity Tour trokken Nederlandse toptennissers onlangs langs verenigingen in het hele land om daar trainingswedstrijden te spelen, clinics te geven of zich bij kidspersconferenties het hemd van het lijf te laten vragen door de jongste tennisgeneratie. Een ideale manier om toptennissers wedstrijdervaring op te laten doen en tennisminnend Nederland van dichtbij te laten genieten van deze topsporters. Als klap op de vuurpijl werd zo geld ingezameld voor goede doelen. Een win-win-winsituatie, kortom.

Een van de verenigingen die de Charity Tour aandeed, is ALTA. Ans Oude Luttikhuis nam namens de Amersfoortse vereniging de organisatie op zich en kijkt met veel plezier terug op het evenement. “Absoluut voor herhaling vatbaar”, reageert ze direct als haar wordt gevraagd hoe de Charity Tour is bevallen. “Iedereen was razendenthousiast. De toeschouwers vonden het geweldig spelers van zo dichtbij te zien. Daarna hebben zowel kinderen als volwassenen nog kunnen tennissen met topspelers als Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor. Sommige volwassenen vonden van zichzelf dat ze konden tennissen, maar nadat ze hadden gespeeld met die toppers, dachten ze daar toch anders over, haha.”

Petje af

Nederlands hoogst geklasseerde mannelijke tennisser Robin Haase was een van de spelers die langsgingen bij de Haagse vereniging Leeuwenbergh. Het goede doel waarvoor Haase geld bijeen kwam tennissen, is de Stichting Pole Position. Wilco van Gelder van de stichting, die zich onder andere richt op het stimuleren van G-tennis, noemt de Charity Tour ‘geweldig’. “Als ik zie hoe snel dit initiatief is opgezet door de KNLTB en de verenigingen, daar neem ik m’n petje voor af.”

Van Gelder is blij dat zijn stichting tot de uitgekozen goede doelen organisaties behoorde. “Dat is supergaaf. G-tennis krijgt niet altijd de aandacht die het verdient, maar nu dus wel. Los van het bedrag dat is ingezameld (2500 euro) doet het onze naamsbekendheid goed en werden we zo als het ware gekoppeld aan alle Nederlandse toptennissers. Fantastisch. Ik heb Robin nog gesproken en hij zei ook:de Charity Tour is goed om weer wedstrijden te spelen, we promoten de sport en enthousiasmeren zo kinderen om deze heel leuke sport te gaan doen. Helemaal mee eens.”

'Heerlijk om weer te spelen'

De Charity Tour trok niet alleen op en om de tennisparken veel aandacht, ook in de media trok de tour veel bekijks. Zo besteedde Omroep Gelderland aandacht aan het bezoek van top-roelstoeltennissters Diede de Groot en Jiske Griffioen aan tennisvereniging Lewabo in Beneden-Leeuwen. Na de corona-pauze deden zij daar weer wedstrijdritme op en tegelijkertijd haalden ze zo geld op voor het goede doel. “Heerlijk om weer een wedstrijd te spelen", blikt De Groot, 's werelds beste rolstoeltennisster, terug. "Dat we met de Charity Tour op deze manier het rolstoeltennis naar de verenigingen kunnen brengen, is geweldig."

“De Charity Tour is in coronatijd ontstaan om spelers wedstrijdritme op te laten doen”, onderstreept Ellen Julius, manager PR en communicatie bij de KNLTB. “Maar het blijkt ook een mooie promotie voor de tennissport en heeft een maatschappelijke betekenis.” Zo werd er niet alleen voor de Stichting Pole Postion geld ingezameld, maar ook voor de Esther Vergeer Foundation, Richard Krajicek Foundation en Jeugdfonds Sport & Cultuur.

'Smaakt naar meer'

Julius: “We zien het enthousiasme op verenigingen bij de demowedstrijden en de clinics. Onze toptennissers inspireren en brengen mensen bij elkaar. Met het spelen van de wedstrijden dragen ze ook nog eens bij aan een goed doel. Het smaakt zeker naar meer, we gaan kijken hoe we dit volgend jaar een mooi vervolg kunnen geven.”

Het zijn woorden die bij Wilco van Gelder in goede aarde vallen. “De Charity Tour was dit jaar al geweldig georganiseerd. Je zag het bijvoorbeeld aan de aankleding op het park: banners, parasols, stoelen langs de baan. Alles straalde een geweldige ‘look en feel’ uit. Dat belooft wat voor een volgende keer!”