50166757998 F9f9aac666 O

Ervaren Hogenkamp en nieuwkomer Spee bereiken finale NK Tennis

Het affiche van de vrouwenfinale van de NK Tennis is bekend. Richel Hogenkamp en Bente Spee nemen het zaterdag in de eindstrijd tegen elkaar op. De als eerste geplaatste Hogenkamp versloeg Eva Vedder met 6-2 6-2 en jongeling Spee sloeg zich in drie sets langs Arianne Hartono: 3-6 6-3 6-3.

Een achtbaan noemde Hartono haar gewonnen kwartfinalepartij tegen Suzan Lamens. De halve finale tussen Spee en de nummer vier van de plaatsingslijst mag gerust een zelfde etiket krijgen opgeplakt.

Spee nam in de openingsset met agressief baselinespel een 3-1 voorsprong, maar zag deze in de hitte als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hartono wist de harde slagen van de juniorenkampioene te counteren en won vijf games op rij en daarmee de set: 6-3.

Het tweede bedrijf ging tot 3-3 gelijk op. Een netservice van Hartono werd door de umpire na inspectie uitgegeven, maar de 17-jarige Spee toonde haar sportiviteit door toch een let voor te stellen. Vervolgens kroop ze in haar vechtjas en was het haar beurt om met drie games op rij de set naar zich toe te trekken: 6-3.

De beslissende set kenmerkte zich door veel fouten. Met name met de opslag kende beide speelsters veel moeite. Hartono leek de beste papieren op de overwinning te hebben, maar was te wisselvallig om bij 3-1 door te drukken. Onzekerheid leek in het hoofd van de Amerikaanse collegekampioene van 2018, die psychologie studeerde, de overhand te krijgen.

Spee bleef goed druk zetten en wist de achterstand om te buigen. Nu was het haar beurt om vijf games op rij aan haar kant van het scorebord te krijgen. Met dank aan meerdere dubbelfouten van Hartono klaarde ze de klus bij 5-3 op de service van haar tegenstandster.

Na de gewonnen eindstrijd vorige week bij de Nationale Junioren Kampioenschappen is de jonge Heemsteedse nu acht wedstrijden op een rij ongeslagen.

Hogenkamp
Iets meer dan een uur had Richel Hogenkamp om zich te ontdoen van Eva Vedder. De kampioene van 2009, 2014 en 2015 is bij absentie van onder anderen Kiki Bertens en Arantxa Rus als eerste geplaatst en vervult die rol vooralsnog met verve.

De 28-jarige Doetinchemse had tot aan de halve finale nog maar vijf games ingeleverd en kwam ook tegen Vedder geen enkele keer in de problemen. Ze ontregelde het powertennis van haar tegenstandster met lepe sliceballen en gevoelige dropshots en lobs en sloeg zich met tweemaal 6-2 in rap tempo naar de eindstrijd.

Hogenkamp had vervolgens nog voldoende tijd om het slot van de andere halve finale te bekijken.

Het wordt de eerste confrontatie tussen de ervaren Hogenkamp en nieuwkomer Spee.

Dubbelspel
In het vrouwendubbelspel bereikte Hogenkamp aan de zijde van Quirine Lemoine ook de eindstrijd. Het als eerste geplaatste duo versloeg Melissa Boyden en Spee overtuigend met 6-2 6-1.

Hartono en Suzan Lamens zijn de tegenstanders in de vrouwendubbelfinale. De tweede reekshoofden rekenden met 6-1 7-5 af met Stephanie Visscher en Vedder.

Bekijk hier de uitslagen, planning en speelschema’s van de NK Tennis.

Fotografie Jan Pieter Schade