Whatsapp Image 2020 07 28 At 20.06.58

Sels: ‘Noem het maar stilte voor de storm’

Jelle Sels reikte in 2018 tot de finale van de NK Tennis, die toen in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn werden gehouden. Hij verloor twee jaar geleden de eindstrijd in Tenniscentrum Nieuwe Sloot van Scott Griekspoor. Dit jaar is Sels vastberaden om zijn beste prestatie te evenaren dan wel te verbeteren. Zijn start aan de NK Tennis 2020 was in ieder geval goed. Hij versloeg op de openingsdag in Amstelveen tweede reekshoofd Botic van de Zandschulp in een derde set tiebreak.

‘Nog drie te gaan’, keek Sels kort na zijn zege in de eerste ronde vooruit. De nummer zes van Nederland speelde de afgelopen vier weekenden competitie in het buitenland om het gemis aan wedstrijdritme op te vangen. ‘Het is fijn om weer te kunnen spelen, want wedstrijden tegen goede spelers maken me beter.’

Zo kalm als de 24-jarige Alphenaar praat is hij ook op de baan. Weinig uiterlijk vertoon van emoties, maar vanbinnen brandt het verlangen naar het duelleren en presteren. Hij weet precies wat hij wil. ‘Als je als topvijf-speler van Nederland aan de Nationale Kampioenschappen Tennis meedoet dan moet je voor de winst gaan. Anders kun je beter thuisblijven.’

Door blessureleed is Sels afgezakt op de ranking. Na een goede periode bereikte hij anderhalf jaar geleden de 260ste positie op de wereldranglijst. Op dit moment is hij de mondiale nummer 384. ‘Vorig jaar heb ik een kleine dip gehad qua ranking, maar noem het maar stilte voor de storm. Ik voel me nu goed. En ik ben benieuwd waar ik over een jaar sta.’

Sels omschrijft zichzelf als een rustige, maar gevaarlijke speler die over een goede mindset beschikt. Opvallend is dat hij drie jaar geleden op 21-jarige leeftijd noodgedwongen een enorme technische verandering heeft moeten doorvoeren. ‘Ik had een blessure aan mijn linkerpols en de dokters voorspelden dat het minimaal negen maanden zou aanhouden. Dit was vlak voor de zomertoernooien en ik had geen zin om de hele zomer niet te spelen, dus toen besloot ik om mijn backhand uitsluitend met slice te slaan. Wonderbaarlijk genoeg versloeg ik toen goede spelers waar ik ten tijden van mijn dubbelhandige backhand niet van won. Dus toen ben ik mijn enkelhandige backhand verder gaan ontwikkelen.’

Zijn pols is inmiddels genezen, maar terug naar een dubbelhandige backhand is voor Sels geen optie. ‘Ik heb vertrouwen in mijn enkelhandige backhand. Het voelt gewoon heel goed. Achteraf ben ik blij dat ik deze keuze heb moeten maken.’

Eind vorig jaar kreeg hij last van zijn rechterpols. Dit zorgde ervoor dat hij vanaf november geen toernooien meer kon spelen. En toen begon de coronacrisis, die de hele toernooikalender stillegde. Net als veel van zijn collega’s leeft hij in onzekerheid waar en wanneer hij weer internationaal aan toernooien kan meedoen.

Sels is fit, gretig en één van de outsiders voor de nationale titel. Zijn tegenstander in de kwartfinale op donderdag komt uit de partij tussen Guy den Heijer en qualifier Bart Stevens.

Bekijk hier alle uitslagen, planning en schema’s van de NK Tennis.