Whatsapp Image 2020 07 28 At 20.07.00

NK Tennis: Nabeschouwing speeldag 1

Op de eerste speeldag van de NK Tennis werden de wedstrijden op het centre court gedomineerd door driesetters. Alleen Robin Haase wist zijn partij in straight sets te beslissen.

Vrouwen
Quirine Lemoine en Eva Vedder openden de wedstrijddag op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Lemoine, die vorig jaar december de Nederlandse titel won, liet zich ondanks de winst in de openingsset verrassen door de twintigjarige Vedder: 6-3 3-6 6-4.

Tegelijkertijd stond op Baan 2 de finaliste van vorig jaar, Arianne Hartono, haar partij in de eerste ronde te spelen tegen Merel Hoedt. De nummer vier van de plaatsingslijst had drie sets nodig om zich te ontdoen van haar tegenstandster. Hartono bereikte middels 6-1 4-6 6-3 zege op Hoedt wel de kwartfinale.

Stephanie Visscher bemachtigde ook een plaatsje bij de laatste acht. Ze versloeg tweede reekshoofd Marit Boonstra. Na de eerste set met 6-1 te hebben verloren, kwam Visscher met 6-1 en 6-3 sterk terug.

De enige tweesetter op de openingsdag van het vrouwenenkelspel kwam op naam van Lian Tran. Met 6-2 6-1 zette zij in de luwte op Baan 3 Diana Chechoudi aan de kant.

Mannen
De wedstrijd van de dag kwam op naam te staan van Jelle Sels en Botic van de Zandschulp. De nummer zes en twee van Nederland kwamen als laatsten de baan op, maar het wachten werd beloond.

De twee 24-jarige spelers kennen elkaar door en door en vermaakten het publiek met krachttennis vanaf de baseline. ‘Botic en ik kennen elkaar goed. Bij de jeugd waren we de nummer één en twee in onze leeftijdscategorie en kwamen we elkaar al vaak tegen’, aldus Sels.

Nadat de als tweede geplaatste Van de Zandschulp de eerste set met 6-3 opeiste, kwam Sels met 6-1 sterk terug. Het beslissende bedrijf leek middels een break op 4-3 de kant op te gaan van Sels. Maar de speler uit Alphen aan den Rijn verzuimde vervolgens om de partij, ondanks twee wedstrijdpunten, op eigen service uit te maken. ‘Na die gemiste kansen ben ik goed rustig gebleven. Doe je dat namelijk niet dan verlies je waarschijnlijk zo’n partij. Het was belangrijk om er in te blijven geloven.’

De beslissing viel uiteindelijk in de tiebreak van de derde set. Sels was hierin oppermachtig 7-2. ‘Over het algemeen genomen kun je de spannende momenten wel aan mij overlaten. Ik geniet daar gewoon van’, sprak de winnaar zelfverzekerd.

Om vervolgens daar aan toe te voegen: ‘Nog drie te gaan!’. Hiermee doelend op het aantal wedstrijden dat hem de Nederlandse titel moet gaan opleveren. De volgende horde zal Sels op donderdag moeten nemen wanneer hij aantreedt tegen de winnaar van het duel tussen Guy den Heijer en qualifier Bart Stevens.

Donderdag komt ook Robin Haase weer in actie. De toernooifavoriet klopte in de eerste ronde Alban Meuffels met 6-3 7-5. De onbetwiste nummer één van Nederland moest wel nog een setpunt in de tweede set wegwerken.

Lees hier ook het interview met Haase over zijn optreden in de openingsronde van de NK Tennis.

Tim van Rijthoven en Gijs Brouwer bereikten ook de kwartfinale. Van Rijthoven, winnaar van het NK Tennis in 2019, had geen enkele moeite met Stijn Pel. De kersverse Nederlands kampioen tot en met 18 jaar werd met 6-1 6-3 door Van Rijthoven aan de kant gezet. Brouwer was met 6-4 6-4 te sterk voor Ryan Nijboer.

Bekijk hier alle uitslagen, planning en schema’s van de NK Tennis.