Wesley Koolhof & richard krajicek

Krajicek: 'Euforie in sport is veel intenser dan daarbuiten'

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we elke vrijdag een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met Wimbledonwinnaar en toernooidirecteur ABN AMRO World Tennis Tournament Richard Krajicek.

Mijn grootste passie naast tennis is…
‘Wielrennen is een geweldige sport om te doen. Ik fiets ook heel veel in mijn vrije tijd. Heb onlangs nog de Mont Ventoux drie keer beklommen en eerder in het jaar het grote rondje IJsselmeer gedaan. In de winter zit ik veel op de Tacx.’

Ik hoop dat mensen over mij zeggen…
‘Dat ik “bij nader inzien meeval”, haha.’

Het gelukkigst ben ik…
‘Thuis met Daphne en de kinderen ben ik volmaakt gelukkig.’ 

Als ik geen toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament zou zijn…
‘Ik denk dat ik sowieso in sport terecht was gekomen. Daar ligt vanaf mijn jeugd mijn passie. En ik ben iemand die als hij een doel voor ogen heeft daar ook honderd procent voor gaat. Of het dan het management van sporters of organiseren van evenementen zou zijn geworden, durf ik niet te zeggen.’

Hoe anders is het gevoel van triomferen naast dan wel op de baan?
‘Euforie in sport is veel intenser dan daarbuiten. Op mijn knieën vallen om een zakelijke overwinning te vieren, zoals in 1996 op Wimbledon, zie ik niet snel gebeuren.’

Wat ik achteraf anders had moeten doen…
‘Als speler had ik na de winst op Key Biscane (Miami, red.) geen Davis Cup moeten spelen, dat leverde een blessure op, die mij misschien wel de nummer één-positie heeft gekost. Zonder die blessure had dat een paar maanden later het geval kunnen zijn.’

Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor…
‘De manager van Federer mag mij sinds 2018 altijd ’s nachts bellen.’

Mijn grootste angst is…
‘In het algemeen heb ik geen hele grote angsten, zoals een Vlaamse dichter schreef: “Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven.” Als toernooidirecteur heb ik meegemaakt dat tijdens mijn speech op centre court, na de finale, het geluid het begaf. Dat is wel een raar moment om mee te maken. Geen echte angst, maar ik hoop dat het eenmalig was.’

Voor een dag zou ik willen ruilen met de toernooidirecteur van…
‘Wimbledon. Het lijkt me prachtig om eens te zien wat daar allemaal bij komt kijken. Het toernooi is zo groot en er speelt daar zo veel. Alleen al de meetings met het team van de groundsmen, als er zaken met het weer spelen, maken dat uniek.’ 

En met welk willekeurig persoon uit het heden of verleden?
‘Ik zou wel een dag willen ruilen met Barack Obama, in de tijd dat hij nog president was. Het lijkt me geweldig om in al die CIA-files te kunnen kijken waar je altijd zoveel over hoort.’

Het meest bizarre dat ik ooit heb meegemaakt…
‘Er zijn twee bizarre momenten geweest, die best op elkaar leken. Net voor de Wimbledonfinale kwam er een vrouwelijke streaker de baan op, dat moment herinneren veel mensen zich. Minder bekend is het dat er bij de prijsuitreiking van het ABN AMRO World Tennis Tournament een keer een streaker was, een man in een tutu. Dat was eigenlijk nog veel gekker.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Richard Krajicek staat in TM 1-2020 en is gemaakt door David Avakian.