HK200622 216

Interview Bertens over rentree, US Open en Sluiter als coach van concurrent

Kiki Bertens speelde, voordat de coronacrisis uitbrak, dit jaar in totaal 15 wedstrijden. Twaalf daarvan wist ze winnend af te sluiten. Dit leverde onder andere een WTA-titel in Sint-Petersburg op. Bertens laatste wedstrijd dateert van eind februari in Qatar. Bij het toernooi van Doha verloor ze in de derde ronde van Saisai Zheng. Maandag maakt ze na ruim vier maanden haar rentree op de wedstrijdbaan.

‘Het is voor het eerst dat ik zo lang niet heb getennist. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn carrière nooit lang geblesseerd ben geweest. Het zal dus wel weer even wennen zijn. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat het ook wel fijn was dat ik mijn lichaam helemaal tot rust kon laten komen. Dat is toch iets waar anders geen tijd voor is.’

De mondiale nummer zeven is sinds een aantal weken weer in training, want ze is één van de trekpleisters van de bett1 ACES. Dit is een demonstratietoernooi in Berlijn dat van maandag 13 tot en met woensdag 15 juli in het Steffi Graf Stadion op gras wordt gehouden en vrijdag 17 tot en met zondag 19 juli op een hardcourtbaan in een hangar op vliegveld Tempelhof plaatsvindt.

Het deelnemersveld bij de mannen bestaat uit: Dominic Thiem, Matteo Berretinni, Karen Khachanov, Roberto Bautista Agut, Jan-Lennard Struff, Jannik Sinner en Tommy Haas. Nick Kyrgios en Alexander Zverev hebben om gezondheidsredenen afgezegd.

Bij de vrouwen zijn naast Bertens ook Elina Svitolina, Petra Kvitova, Andrea Petkovic, Anastasija Sevastova en Julia Goerges van de partij.

‘Toen de organisatie van de bett1 ACES mij zes weken geleden benaderde, heb ik niet heel lang hoeven nadenken. Het format sprak mij meteen aan en de veiligheidsmaatregelen die worden genomen zijn goed. Wij (Bertens, Elise Tamaela en Remko de Rijke, red.) gaan met onze eigen auto naar Berlijn, zodat we flexibel zijn en niet met andere mensen in aanraking hoeven te komen. Bij aankomst worden we direct getest op het coronavirus. We mogen vervolgens alleen op de speellocatie en in het hotel komen. Douchen mag bijvoorbeeld uitsluitend op onze eigen kamer en in het hotel worden we helemaal afgeschermd. We hebben een aparte lift en het eetgedeelte is afgesloten van de andere gasten. We mogen ook niet de stad in. We blijven met zijn allen in onze eigen bubbel die bestaat uit toernooi en hotel. Dat is wat mij betreft veilig.’

Over de hele wereld worden de laatste tijd tennis evenementen georganiseerd. Vaak gaat het goed, maar vorige maand bij de Adria Tour ging het flink mis. Veel spelers onder wie Novak Djokovic, Grigor Dimitrov en Viktor Troicki, en staf raakten besmet met het coronavirus. Toch is Bertens niet bang om in Berlijn het centre court dat wordt omringd door achthonderd toeschouwers op te stappen. ‘Je denkt er natuurlijk wel over na, maar ik denk dat de kans dat ik besmet raak bij dit toernooi niet groter is dan wanneer ik thuis ben. De laatste tijd ga ik ook wat meer de stad in om boodschappen te doen en tijdens training ontmoet je ook weer mensen. Als we tijdens het toernooi ons allemaal aan de regels houden is het risico wat mij betreft niet groter dan dat ik in Nederland zou blijven trainen.’

Handtekeningen uitdelen of een selfie laten maken hoeft Bertens in Berlijn niet te doen. ‘De spelers komen niet in aanraking met het publiek. Dat is wel waar ik nog even extra navraag over heb gedaan. Omdat de eerste dagen buiten wordt gespeeld mogen er achthonderd mensen bij zijn. Later in de hangar zijn dat nog maar tweehonderd toeschouwers. De organisatie houdt zich aan die richtlijnen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.’

De wedstrijden van het eerste minitoernooi worden in het Steffi Graf Stadion op gras gespeeld. Vervolgens is een vliegtuig hangar de locatie en zijn de grassprieten ingeruild voor hardcourt. ‘Beginnen op gras, dat wordt een nieuwe uitdaging. Het maakt het ook wel een gaaf concept om te spelen. Eerst op gras en dan snel schakelen naar hardcourt. Het is iets nieuws. De organisatie heeft er veel werk van gemaakt.’

Een ander opvallend gegeven is dat Raemon Sluiter tijdens het toernooi aanwezig is. Julia Goerges heeft de ex-coach van Bertens benaderd als begeleider. De Duitse voormalig nummer negen van de wereld heeft met de Rotterdammer een trainingsperiode achter de rug en beslist na het demonstratietoernooi in Berlijn of de twee een langere samenwerking aangaan. Goerges is een goede vriendin van Bertens en sprak met haar over het plan om Sluiter als coach te vragen.

‘Julia benaderde met de vraag of ik het oké zou vinden als zij met Raemon gaat werken. Ik zei meteen dat als dat voor haar het beste is dat ze dat zeker moet doen. Rae is een goede coach en als hij haar kan helpen is dat alleen maar mooi. Ik kijk er naar uit om hen samen in Berlijn te zien.’

Na het evenement in de Duitse hoofdstad maakt Bertens de beslissing over de rest van haar speelkalender. De WTA Tour herstart op 3 augustus met een toernooi in Palermo, maar die slaat ze over. De vraag is of ze een week later wel afreist naar de Verenigde Staten voor de Western & Southern Open en de US Open. Beide evenementen worden op het Billie Jean King National Tennis Center in New York gehouden. Direct na het Amerikaanse Grand Slam staan de Europese graveltoernooi in Madrid en Rome op de kalender alvorens Roland Garros aan de beurt is.

‘Het ligt er heel erg aan wat de regels zijn. Als je bijvoorbeeld twee weken in quarantaine moet na terugkomst uit New York heeft dat invloed op de toernooien in Europa. Het is gewoon belangrijk om te kijken hoe het op het moment in de wereld gaat. Zo lang het veilig is ben ik bereid overal te spelen. Op dit moment is het naar mijn mening in Amerika nog niet veilig genoeg, maar dat kan over een maand anders zijn. Het is gewoon echt beslissen op het laatste moment.’

Maar eerst dus het toernooi in Berlijn, waar Bertens na ruim vier maanden zonder competitie gaat werken aan haar wedstrijdritme.

Wil je de Nederlandse nummer één live in actie zien? Dat kan via Eurosport en de Eurosport Player. De wedstrijden starten dagelijks vanaf 12.00 uur.

Klik hier voor meer informatie over de bett1 ACES.