HK160603 0246

Terugblik Roland Garros: Bertens op één been bijna in finale

Op Tweede Pinksterdag zou de tweede speelweek van Roland Garros moeten beginnen, maar door de COVID-19 pandemie wordt het gravel Grand Slam dit jaar van 20 september tot en met 4 oktober gehouden. Dat is een week na de US Open.

Als je als Nederlandse tennisliefhebber denkt aan het toernooi in Parijs dan komen twee namen waarschijnlijk direct bovendrijven: Martin Verkerk en Kiki Bertens. Verkerk verraste in 2003 vriend, vijand en zichzelf door de finale te bereiken. Bertens behoort sinds 2016 tot de topkandidaten voor de titel van het Franse Grand Slamtoernooi. Vier jaar geleden bereikte ze al de halve finale. Dat resultaat is tot op de dag van vandaag haar beste prestatie op een major.

Het is 2 juni 2016. Timea Bacsinszky staat bekend om haar afwisselende spel met veel dropshots en stuurt Bertens in hun kwartfinaleduel over de baan in het grote stadion Philippe Chatrier. Bertens, die al aan haar elfde gravelpartij in twee weken tijd bezig is, verbijt de pijn die ze vooral in haar linker kuit voelt.

In de week voorafgaand aan Roland Garros pakte de Wateringse de eindzege in Nürnberg, terwijl ze op het Duitse gravel ook nog twee rondes in het kwalificatietoernooi moest spelen. Niet zo gek dat een ruime week later het lichaam tegensputtert. Maar het hoofd is sterker dan het lijf. Ze verbijt de vermoeidheid en pijn, laat enkele dropshots tegen haar natuur in gaan en knokt zich met 7-5 6-2 langs de taaie Zwitserse voor een historische halve finale.

De vorm en het zelfvertrouwen van Bertens is dusdanig groot dat de nummer 58 van de wereld meer wil. Ze zal zich dan wel langs de beste speelster aller tijden: Serena Williams moeten slaan. En dat op praktisch één been!

Het linker onderbeen van Bertens houdt de gemoederen in Frankrijk én Nederland bezig. De NOS zit coach Raemon Sluiter op de hielen, maar krijgt na het kwartiertje opwarmen op de halve finaledag geen uitsluitsel. Een MRI-scan laat in ieder geval zien dat er geen scheur in de spier zit. De diagnose luidt: verdikte ontstoken pees.

Bertens en Sluiter beslissen na consultatie met Martin van den Brugghen dat ze het gaan proberen. Deze unieke kans om een Grand Slamfinale te bereiken is te mooi om te laten lopen… letterlijk.

De tactiek? Aanvallen! Bertens schiet met een ingetapet onderbeen uit de startblokken en wint de eerste opslaggame van haar illustere tegenstandster. Ze komt op 5-3. Krijgt een setpunt op de service van Williams, maar moet het eerste bedrijf een game later op eigen kracht binnen zien te halen. Dit lukt niet. In de zinderende tiebreak die volgt, laat de debutante bij de laatste vier opnieuw een setpunt onbenut. Williams ontsnapt en gaat met de openingsset aan de haal.

Bertens blijft knokken, krijgt kansen, maar moet het tweede bedrijf met 6-4 aan de ervaren nummer één van de wereld laten.

Bekijk hier een uitgebreide samenvatting:

In haar eerste halve finale op het hoogste podium maakte Bertens minder fouten dan Williams en won maar drie punten minder dan de Amerikaanse: 84 om 81. ‘Ik heb kansen gehad, maar ze niet gepakt’, stelde Bertens na afloop voor de camera van de NOS vast. ‘Ik was er zó dichtbij, vaak stond ik ook nog voor in deze partij. Ik ging maar door, maar helaas was het niet genoeg. Ik heb er alles aan gedaan en ben nu heel erg trots op mezelf.’

De titel in Nürnberg (op dat moment haar tweede in haar carrière. De teller staat nu op tien) en de halve finale op Roland Garros doen Bertens in 2016 als een komeet stijgen op de wereldranglijst. Op de WTA-ranking van maandag 6 juni staat de naam van Bertens genoteerd op plek 27.

Op de vraag of een plaats in de toptien mogelijk is, antwoordt Raemon Sluiter voor hij in tranen uitbarst: ‘Heerlijk, zo snel kan het gaan. Eerst niet meetellen en nu hebben we het ineens over toptien. Daar gaat het niet om, het gaat erom dat ze het maximale uit zichzelf haalt.’

En dat doet Bertens zeker met al twee jaar op rij een notering bij de beste tien speelster van de wereld. En als Roland Garros in september met of zonder publiek van start gaat is Bertens op haar favoriete baansoort één van de topkandidaten voor de titel.

Buis wint wel
in 2016 weet Marjolein Buis beslag te leggen op de titel in het enkelspel van het rolstoeltennistoernooi. In de finale wint ze met 6-3 6-4 van Sabine Ellerbrock. Buis treedt daarmee in de voetsporen van Esther Vergeer en Jiske Griffioen.

Diede de Groot was in 2019 de beste op het Franse gravel.