Michaella NTC

Deze week in 2006… Tiener Krajicek de beste in Rosmalen

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot 31 juli stil. Daarom blikken we op Toptennis.tennis.nl tot die tijd wekelijks terug op een Nederlands hoogtepunt bij een toernooi dat deze periode gespeeld had moeten worden.

Winnen voor een thuispubliek wordt door veel sporters als iets magisch ervaren. Voor sommigen betekent aanmoediging door een vol stadion een extra stimulans. Anderen bezwijken onder de druk. Een bekende term hiervoor is ‘Kuipvrees’. Voetballers die in het Rotterdamse voetbalstadion verlammen en amper het ene been voor het andere kunnen zetten.

Michaëlla Krajicek maakte in 2004 haar debuut op het centre court van Rosmalen. Als 15-jarig supertalent nam zij het op tegen Claudine Schaul. De als zevende geplaatste Luxemburgse leidde met 6-4 3-1 toen Krajicek na een opgooi voor een service ter aarde stortte. Een combinatie van spanning, warmte en menstruatiepijn deed de jonge speelster flauwvallen. Na vijf minuten op het gras te hebben gelegen werd de halfzus van Richard Krajicek per brancard van de baan gedragen.

Twee jaar later beleefde Misa op 17-jarige leeftijd haar hoogtepunt in haar carrière door het sterk bezette grastoernooi op het Autotron ’s-Hertogenbosch op haar naam te schrijven. Als mondiale nummer 55 versloeg ze in haar vijf partijen uitsluitend speelsters die hoger op de WTA-ranking stonden, onder wie maar liefst drie top20-speelsters.

De route van Krajicek naar de titel liep via Flavia Pennetta, Klara Koukalova, Jelena Jankovic, topseed Elena Dementieva en in de finale nummer twee van de plaatsing Dinara Safina. ‘Dit is te gek. Het niveau van nu heb ik nooit eerder gehad. Ik speelde ongelooflijk goede wedstrijden. Een supergevoel’, liet ze destijds weten.

Krajicek is tot op de dag van vandaag de enige Nederlandse winnares in het enkelspel op het Brabantse gras. Miriam Oremans was er in 1997 en 1998 dichtbij, maar verloor de finale. Kiki Bertens speelde vorig jaar een thriller tegen Alison Riske. De Nederlandse nummer één wist jammer genoeg geen van haar vijf wedstrijdpunten in de eindstrijd te benutten.

Bekijk hieronder een samenvatting van de finale tussen Bertens en Riske.

Bij de mannen was Richard Krajicek in 1994 en 1997 de sterkste. In 2002 en 2003 was het Sjeng Schalken die bij het ATP 250-toernooi ongeslagen bleef. Raemon Sluiter en Peter Wessels weten ook hoe het voelt om een finale in Rosmalen te spelen. Alleen wisten zij deze niet winnend af te sluiten.

Terug naar Michaëlla Krajicek, want de goedlachse blondine beleefde op het centre court nog een memorabel moment. Na haar gewonnen eerste ronde partij in 2014 kwam haar toenmalige vriend Martin Emmerich de baan op met in zijn handen een microfoon, angstzweet en een klein doosje.

De Duitser leerde Krajicek exact een jaar eerder bij het toernooi kennen en vond dit een toepasselijk moment en locatie om op zijn knieën te gaan en zijn vriendin, ten overstaan van het publiek op de tribune en thuis voor de buis, ten huwelijk te vragen. Krajicek was net als de toeschouwers totaal verrast en antwoordde tot grote opluchting van haar tot tranen geroerde vriend met 'ja'.

Dit bijzondere moment tussen de tennissende tortelduiven ging de hele wereld over.

Bekijk hieronder de beelden van het aanzoek.