Jan Siemerink

Deze week in 1996… Siemerink slaat zijn slag in Nottingham

De ATP- en WTA Tour liggen tot 3 augustus stil. Daarom blikken we op Toptennis.tennis.nl tot die tijd wekelijks terug op een Nederlands hoogtepunt bij een toernooi dat deze periode gespeeld had moeten worden.

Wanneer je de woorden Engeland, gras en tennis ziet staan en daar ook nog het jaartal 1996 aan toevoegt dan zal de naam van Richard Krajicek waarschijnlijk als eerste naar bovendrijven. Toch was er een week voorafgaand aan Wimbledon ’96, toen Krajicek de tot nu toe enige Nederlandse Grand Slamwinnaar werd, ook Nederlands succes aan de andere kant van de Noordzee.

Jan Siemerink was namelijk bij het ATP-toernooi van Nottingham de sterkste. De Rijnsburger met een gouden linkerhand won na vijf jaar droogte zijn tweede ATP-titel. Hij versloeg in de finale op het gras van Nottingham de Australiër Sandon Stolle. Onderweg naar de eindstrijd wist de destijds 26-jarige Siemerink onder anderen van de Britse grasspecialisten Greg Rusedski en Tim Henman te winnen.

’Ik was nerveus omdat ik me realiseerde dat ik nu weer een mooie kans had een toernooi te winnen’, liet Siemerink na de prijsuitreiking weten.

Na zijn eerste toernooizege in 1991 in Singapore trok Siemerink in vijf finales aan het kortste einde. Een zesde nederlaag tegen de ongeplaatste Stolle wilde hij dan ook koste wat het kost voorkomen.

‘Ik was een beetje bang dat het misschien weer niet zou lukken. Het was erg winderig en daardoor was het moeilijk controle in mijn spel te houden. Gelukkig liep mijn service heel behoorlijk’, aldus de nummer vijf van de plaatsingslijst die van Andre Agassi ooit de bijnaam The Garbage Man (vuilnisman) kreeg, omdat zijn strategie om bij elke bal het net op te zoeken hij zijn tegenstander nooit enig ritme gaf.

Siemerink tankte een week voor Wimbledon in Nottingham behoorlijk veel vertrouwen. Maar helaas moest hij in de openingsronde op de All England Club in straight sets buigen voor Cedric Pioline.

Hoe het Krajicek dat jaar verging mogen duidelijk zijn. Maar daarover later meer op deze site.

Vervolg
Siemerink wist in zijn loopbaan in totaal vier titels in het enkelspel te bemachtigen. Naast Singapore (1991), Nottingham (1996) pakte hij ook de hoofdprijs in 1998 in Toulouse en het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. In dat jaar bereikte hij met plaats 14 ook zijn hoogste ranking.

In het dubbelspel was hij tien keer succesvol.

Na zijn carrière was Siemerink jarenlang Davis Cupcaptain en directeur sportief bij de KNLTB. Sinds 2018 is hij teammanager bij Ajax.