KNLTB Vlag wapperen wind

Beleef het beste tennis tijdens de Eredivisie Gemengd

Aanstaande zaterdag 25 mei start de Eredivisie Gemengd. Veel nationale topspelers zoals Robin Haase, Wesley Koolhof, Arantxa Rus en Bibiane Schoofs strijden met hun team om het landskampioenschap. De zeven speelrondes van deze hoogste competitieklasse worden gespeeld in een tijdsbestek van twee weken. De Eredivisie Gemengd is onderdeel van KNLTB Toptennis, een echte aanrader voor iedere tennisliefhebber die wil genieten van toptennis op het hoogste niveau. De vier clubs die na zeven speelrondes het hoogst geklasseerd staan, kwalificeren zich voor het play-off weekend dat op 8 en 9 juni plaatsvindt bij T.C. Zandvoort.

Teams

Het team van Lexence Zandvoort won vorig het landskampioenschap. Het team van deze club aan de kust bestaat traditiegetrouw uit veel Nederlandse spelers. Bij de vrouwen krijgen Lesley Kerkhove, Quirine Lemoine en Danielle Harmsen dit jaar gezelschap van Arianne Hartono. Botic van de Zandschulp voegt zich bij Tallon en Scott Griekspoor en de Belg Yannick Mertens. Ze strijden met elkaar om een plek in de play offs die de club dit jaar zelf organiseert. 

Naast deze titelverdediger komen de volgende teams in actie: Rapiditas (Nijmegen), Salland/Bouwmanagement Monel (Bathmen), Lexence Zandvoort, Naaldwijk, Leeuwenbergh, Leimonias, De Metselaars (allen Den Haag) en Schoonderbeek Bouw ALTA (Amersfoort).

Per speelronde worden er acht partijen gespeeld: twee herenenkelspelen, twee damesenkelspelen, een herendubbel, een damesdubbel en nieuw dit jaar twee gemengd dubbels. Bij alle wedstrijden (dus ook enkelspel) wordt een eventuele derde set vervangen door een matchtiebreak.

Veel nationale topspelers op de baan

Robin Haase is de kopman van het team uit Naaldwijk, dat verder bestaat uit onder anderen Matwé Middelkoop, Jelle Sels, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek.

De Nederlandse inbreng bij Schoonderbeek Bouw ALTA bestaat uit Bibiane Schoofs, Demi Schuurs, Antal van der Duim, Alban Meuffels en Nick van der Meer. Het Haagse Leimonias heeft met name Oost-Europese spelers in de gelederen. Echter spelen Mihaela Buzarnescu (WTA-30) en Attila Balazs al jaren bij de club uit de hofstad, die verder onder anderen Irina Bara, Kimmer Coppejans en Tim van Rijthoven op de spelerslijst heeft staan.

Thiemo de Bakker is de nummer één van Salland/Bouwmanagement Monel. De club nabij Deventer telt slechts 85 leden, maar komt al jaren uit in de hoogste competitieklasse. Coach Huib Troost kan verder beschikken over Stephan Gerritsen, de Oostenrijker Maximillian Neuchrist en de Duitse speelsters Nicola Geuer en Dinah Pfizenmaier.

Leeuwenbergh uit Den Haag heeft Sander Arends, David Pel, Jesse Huta Galung en de Belgen Niels Desein en Jeroen Vanneste op de lijst staan. Domique Karregat krijgt onder andere steun van Marina Melnikova uit Rusland en Valentini Grammatikopoulou uit Griekenland.

Het Nijmeegse Rapiditas herbergt ook veel bekende Nederlandse namen, onder wie Igor Sijsling, Miliaan Niesten en Wesley Koolhof. Eva Wacanno en Chayenne Ewijk zullen worden vergezeld door Polina Leykina uit Rusland en de Française Sherazad Reix.

Jeugd voert de boventoon bij het team van De Metselaars. Trainer Jos Koemans geeft Michiel de Krom, Jesper de Jong, Lodewijk Weststrate en Roy de Valk de kans zich te laten zien op het hoogste competitieniveau. Eva Vedder, Liv Geurts en Janneke Wikkerink zijn de hoogstgeplaatste Nederlandse speelsters in het Scheveningse team.

‘Beleef het beste’

De Eredivisie Gemengd maakt onderdeel uit van KNLTB Toptennis. Onder het motto ‘Beleef het beste’ zet de tennisbond in op meer zichtbaarheid en aandacht voor toptennis in Nederland. Dat gaat verder dan de prestaties van Kiki Bertens en Robin Haase. Onder KNLTB toptennis vallen gecertificeerde tennisscholen, spelers en evenementen, van Davis Cup, Fed Cup, ABN AMRO WTT Rotterdam en Libema Open in Rosmalen tot Futures, Challengers, NK en dus ook de Eredivisie Heren en Gemengd.

Technisch directeur Jacco Eltingh: “We willen de impact van het Nederlandse toptennis vergroten door structurele verbetering van de prestaties, daar werken we hard aan. Maar onze ambitie reikt verder dan dat. We zullen het hele jaar door op alle toptennis evenementen in Nederland meer tennisbeleving creëren voor de fans, zowel langs de baan als online. Met een grotere betrokkenheid van fans, spelers, tennisverenigingen en tennisscholen en het verbinden van onze partners en bedrijven kunnen we het enthousiasme voor tennis vergroten, zowel nationaal als regionaal. Tijdens de Eredivisie Gemengd zien we de beste tennissers van Nederland in actie, ook dat is toptennis en inspireert andere tennissers het beste uit zich zelf te halen. Kom langs en beleef het beste tennis van Nederland.”

Voor meer informatie over de deelnemende verenigingen, de teams en de uitslagen en standen van de Eredivisie Gemengd, ga naar www.tennis.nl/eredivisie-gemengd.