KNLTB Vlag wapperen wind

Richel Hogenkamp kopvrouw Fed Cupteam tegen Japan

De samenstelling van het Nederlands Fed Cupteam, dat op 20 en 21 april in en tegen Japan gaat strijden tijdens de Play-off wedstrijd in Wereldgroep II, is bekend.

Het team onder leiding van captain Paul Haarhuis bestaat uit Richel Hogenkamp, Bibiane Schoofs, Lesley Kerkhove en Demi Schuurs. Arantxa Rus, die de vorige interland tegen Canada nog de kopvrouw was, is vervangen door Kerkhove. Haarhuis: ‘Arantxa heeft gekozen om in april te blijven spelen op gravel. Lesley is een adequate vervangster. Zij kan goed uit de voeten op hardcourt.’ Kiki Bertens heeft zich niet beschikbaar gesteld. De nummer zeven van de wereld geeft op dit moment haar individuele carrière voorrang.

Het Nederlands Fed Cupteam verloor begin februari in de eerste ronde van de Wereldgroep II in ‘s-Hertogenbosch met 4-0 van Canada. Door die nederlaag is Oranje veroordeeld tot het spelen van een Play-off wedstrijd om lijfsbehoud in Wereldgroep II en zodoende bij de beste 16 landen te blijven behoren. Nederland is de huidige mondiale nummer 14.

Japan was in de eerste ronde van Wereldgroep II niet opgewassen tegen Spanje. De nummer 17 van de ranglijst verloor thuis met 3-2.

Het duel tussen Japan en Nederland zal plaatsvinden in Osaka. Op het ITC Utsubo Tennis Center in de op één na grootste Japanse stad wordt op een hardcourtbaan in de buitenlucht gespeeld. De speelsters die namens Japan in actie zullen komen worden in een later stadium bekend.

De laatste krachtmeting tussen beide landen was in 2014. Nederland was destijds in ‘s-Hertogenbosch met 3-2 te sterk. In onderlinge ontmoetingen leidt Nederland met 4-1. De enige keer dat Japan won was in 1974.