Whatsapp Image 2020 09 07 At 09.41.35

Debuut Koolhof in halve finale US Open

Wesley Koolhof heeft voor het eerst in zijn carrière de laatste vier van het mannendubbelspel op een Grand Slamtoernooi bereikt. Aan de zijde van Nikola Mektic versloeg hij zondagnacht (Nederlandse tijd) in de kwartfinale van de US Open Sander Gille en Joran Vliegen met 7-6(6) 6-3.

Koolhof werd afgelopen december gekroond als Tennis van het Jaar 2019. Deze titel dankte hij onder meer door een kwartfinaleplaats in het mannendubbelspel op Wimbledon. In het gemengddubbelspel in Londen schopte hij het zelfs nog een ronde verder. Samen met Kveta Peschke moest hij de latere toernooiwinnaars Ivan Dodig en Latisha Chan feliciteren.

Toernooizeges
Het aantal toernooititels van de 31-jarige Koolhof staat op vijf. Drie keer (Kitzbühel en Sofia in 2016, Sydney in 2017) was hij met Matwé Middelkoop de beste. Met Marcus Daniell won hij vorig jaar het toernooi van Brisbane en dit seizoen pakte de Duivenaar aan de zijde van Rohan Bopanna de titel in Doha. Al deze toernooien behoren tot de categorie ATP 250.

14 keer moest Koolhof, die op plaats 16 van de wereldranglijst staat, genoegen nemen met een tweede plaats. Waaronder dit jaar met zijn nieuwe partner Mektic in Marseille.

In Australië werd het Nederlands/Kroatische duo in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. Bij het tweede Grand Slamtoernooi dat ze samen spelen boekt Koolhof deze week al zijn persoonlijk beste resultaat met het behalen van de halve finale. Zijn 31-jarige Kroatische partner heeft meer ervaring in het spelen van de eindfase op een major. In 2017 speelde Mektic samen met Franko Skugar de halve finale op Wimbledon en een jaar later bereikte hij met Alexander Peya de laatst vier op Roland Garros.

Om voor het eerst door te dringen tot een Grand Slamfinale moeten Koolhof en Mektic in New York zien af te rekenen met Rajeev Ram en Joe Salisbury. De Amerikaan en Brit zijn als derde geplaatst en wonnen dit jaar samen de Australian Open. Het duo is daardoor al negen wedstrijden op rij op het allerhoogste podium ongeslagen.

Foto: Adam Glanzman USTA

Laatste Nederlandse Grand Slamwinnaar
Jean-Julien Rojer is de laatste Nederlandse Grand Slamwinnaar. De op Curaçao geboren dubbelspecialist bleef samen met Horia Tecau in 2017 op de US Open ongeslagen.

Dit jaar staat het Nederlands/Roemeense duo in de andere halve finale tegenover Mate Pavic en Bruno Soares. In de kwartfinale rekenden Rojer en Tecau met 7-5 7-5 af met Rohan Bopanna en Denis Shapovalov.

De halve finale met Koolhof in de hoofdrol staat dinsdagavond rond 19.30 uur Nederlandse tijd in het Louis Armstrong Stadium op de planning. Waarna de partij van Rojer op dezelfde baan aanvangt.

De wedstrijden zijn live te zien via Eurosport 2 en de Eurosport Player.